Šesterák netradiční váleček na těsto Že jste z toho "jeleni"? To nic. To se srovná. Nápad je to prastarý, zastaralý snad ne. Pro leckterou hospodyňku není úplně jednoduché rozválet těsto tak, aby mělo na všech místech stejnou tloušťku . A to vůbec nemluvím jen o hospodyňkách, které nevidí. A takové nestejnoměrně rozválené těsto se při pečení štrůdlu trhá, cukroví vykrojené ze silnějších částí plátu je ještě nedopečené, zatímco hvězdičkám z částí slabších se už nepálí jenom špičky, ale dokonce i středy. A od těchto potíží vám může pomoci právě Šesterák. Umožňuje vyválet plát těsta v rovnoměrné síle, kterou si předem určíte. Tedy přesněji, v jedné ze šesti tlouštěk. A proto to jelení jméno. Je to vlastně obyčejná kovová trubka a dvanáct plastových kroužků, které se dají nasazovat na konce trubky. Mohl by to tedy být i dvanácterák. A k čemuže tam ty kroužky vlastně jsou? Při válení jedou po podložce a vytvářejí stálou mezeru mezi podložkou a válečkem. Nedovolí vám rozválet těsto na menší sílu, než jste si volbou kroužků předem určili. Samozřejmě, na obou koncích trubky musí být kroužky stejné. Pro rychlé párování je každý kroužek na vnitřní hraně označen jedním až šesti body, podle jeho síly. Nejslabší těsto (asi 1 mm) - řekněme na domácí nudle získáme, když na konce trubky nasadíme dvojici nejslabších kroužků, jsou označené jedním bodem. Každý další bod na kroužku přidá asi půl milimetru. Kroužky se dvěma body nám tedy dají těsto o půl milimetru silnější které by se těm šikovnějším mohlo hodit na závin z listového těsta. Asi dvoumilimetrový plát nám pomůže vytvořit dvojice kroužků označených třemi body, kroužky čtyřkové přidají zase půl milimetru. Někde tady si už užijí i ti, kteří se záviny začínají nebo užívají křehčí těsto. A kroužky pětkové a šestkové? No, řekněme na takové vykrajované perníčky. ... - hlavně to těsto nechat řádně odležet. Že vám ještě chybí držadla jako u pořádného válečku? Ano, souhlasím. Ale i to patří k té netradičnosti, výrobní jednoduchosti a praktičnosti. I u válečků, které držadla mají, doporučuji nevidomým, aby si při válení těsta raději položili dlaně přímo na váleček, a tlakem odpovídajícím tuhosti těsta se na něm vlastně vozili. Okamžitě se tak totiž doví, kdy se jim těsto na váleček začíná lepit, a hlavně mají dokonalou kontrolu toho, jak se těsto tvaruje a kde přesně je. Při tomto způsobu je mnohem lepší přejíždět vždy plynulým tahem celý plát než postupovat krátkými a rychlými pohyby sem - tam. Ale abych jenom nechválil. Samozřejmě se i nějaká ta nectnost najde. Šesterákem nelze rozválet plát, který je v obou směrech větší než vzdálenost kroužků. Ale i s menšími záviny sklidíte úspěch, když jich bude větší počet. Příjemnou práci a dobrou chuť přeje Jiří Mojžíšek Pozn. Kroužky neumývejte ve vařící vodě, mohly by se deformovat. Teplota, kterou snesou ruce jim určitě neublíží a "není nad ruční práci".